The Balearic Islands' literature, at the "XXXV Setmana del Llibre en Català"
Marina FortezaÉs la primera vegada que hi participen conjuntament 9 editorials: El Gall Editor, Lleonard Muntaner, Documenta Balear, Adia Edicions, Arrela, J.J. de Olañeta Editor, Ensiola, El Tall i Baltar
I autors com Sebastià Perelló, Sebastià Portell, Antoni Tugores, Pilar Arnau, Maite Salord, Jaume C. Pons Alorda, Pau Faner, Maria Teresa Ferrer o Nora Albert
És la primera vegada que el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports i més concretament de l’Institut d’Estudis Baleàrics que en depèn, participa amb estand propi a la 35a edició de Setmana del Llibre en Català, del 8 al 17 de setembre a la Avinguda de la Catedral de Barcelona.
La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha presentat avui aquesta primera participació conjunta a la Setmana del llibre en Català, acompanyada del president del Gremi d’Editors de les Illes Balears, Gracià Sanchez, i els escriptors Sebastià Perelló i Pilar Arnau, que seran presents al mercat.
Tur ha destacat “la importància de ser-hi per donar visibilitat a la cultura escrita” pel que fa a la presència conjunta per primera vegada dels actors de la literatura de les Illes Balears.
Gracià Sànchez, en representació del Gremi d’Editors de les Illes Balears, que ha vertebrat aquesta presència conjunta, ha remarcat que la Setmana del Llibre en Català és “un mercat on es produeixen ingressos però alhora és una important plataforma i aconseguir ser en aquest mostrador és important”.
Les Illes Balears exposa a la Setmana del Llibre en Català uns 1.500 títols “vendibles” que el Gremi d’Editors va sol·licitar a les editorials, segons ha apuntat Sànchez, “novetats però també hi ha llibres de fons o d'autor de fa anys”.
L'Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC) posa l’estand a disposició del Gremi d'Editors de les Illes Balears perquè les editorials hi puguin vendre els seus llibres, com a fira de vendes que és la Setmana del Llibre en Català. Les editorials, en total 9, que hi seran presents són majoritàriament mallorquines, excepte una menorquina: el Gall Editor, Lleonard Muntaner Editor, Documenta Balear, Adia Edicions, , J.J. de Olañeta Editor, Ensiola, Baltar, El Tall i Editorial Arrela (Menorca). L'ILLENC ha editat dinstints punts de llibre (adjunt) amb les novetats editorials de cada una de les editores de les Illes Balears que participen a La Setmana.
Les Illes Balears hi participen amb les següents novetats editorials: Marcel Riera, Altres veus (Premi de Pollença de Poesia 2016, El Gall), Jordi Julià, Marques de mans (Premi vila de Lloseta de Poesia 2017, El Gall), Miquel Rayó, La nuesa del silenci (Textos per a una ètica-estètica, El Gall); Miguel Torga, Portugal (Traducció Antoni Xumet Rosselló, El Gall), Esplendor, M. Subirats (El Gall), L’imitador de veus, Thomas Bernhard (traducció Clara Formosa Plans, El Gall); Maite Salord, L’alè de les cendres (Arrela editoral); Alda Merini, La terra santa, (traducció i pròleg Nora Albert); Xavi Coral, L’herba sempre és més verda a l’altra banda (Arrela); Miquel Vanrell, Entre l’acció i la paraula (Arrela); Antoni Contreras Mas, La cuina en temps de Ramon Llull (Edicions Documenta Balear ; Bartomeu Homar i Bernat, El llaüt, la barca de la mediterrani (Edicions Documenta Balear); Pere Calafat,Vinyòvol, vocabulari pagès de la vinya i el vi (Edicions Documenta Balear); Antoni Serra, Escrits “Post-Mortem” (Edicions Documenta Balear); Miquel Adrover, L’home del dit tallat (Edicions Documenta Balear); Pere Estelrich, El misteri del llibre de cant gregorià (Edicions Documenta Balear); Sebastià Perelló, Amb la maror (Lleonard Muntaner); Antoni Tugores, Moriren dues vegades (Lleonard Muntaner); Anna Gual, L’ésser solar (Lleonard Muntaner); i Lluís Calvo, Llum a l’arsenal (Lleonard Muntaner).
Les llles Balears també participen de La Setmana del Llibre en Català amb diverses activitats durant la setmana.
ACTIVITATS
CONVERSA AMB SEBASTIÀ PERELLÓ
Entrevistador: Sam Abrams
Espai: Escenari 1
Data: Dimarts 12 de setembre
Hora: 18.15 h
LA LITERATURA SOBRE LA GUERRA CIVIL A LES ILLES BALEARS
Participants: Francesc Rotger (moderador), Antoni Tugores, Pilar Arnau, Maite Salord
Espai: Escenari 2
Data: Dimarts 12 de setembre
Hora: 19.30 h
COM S’ENFRONTA LA CREACIÓ LITERÀRIA EN UNA COMUNITAT ILLENCA I FRAGMENTADA
Participants: Jaume C. Pons Alorda (moderador), Pau Faner, Maria Teresa Ferrer, Nora Albert, Sebastià Perelló
Espai: Escenari 2
Data: Dimecres 13 de setembre
Hora: 19.15 h
PRESENTACIÓ DE LA NOVEL·LA «EL MISTERI DEL LLIBRE DE CANT GREGORIÀ», DE PERE ESTELRICH
Participants: Marta Vives (periodista) i Salvador Brotons (compositor i director)
Actuació del cor de cambra Veus per a un Llibre, dirigit per Toni Jorquera, i de Mariona Camats (violoncel·lista)
Lloc: Oratori de Sant Felip
Neri. C/ Sol, 8. La Vila de Gràcia
(Barcelona)
Data: Divendres 15 de setembre
Hora: 20.00 h
PRESENTACIÓ DE LA NOVEL·LA «EL DIA QUE VA MORIR DAVID BOWIE», DE SEBASTIÀ PORTELL
Participants: Clara Fiol i Ester Andorrà
Espai: Escenari 1
Data: Divendres 15 de setembre
Hora: 20.30 h
La literatura de les Illes Balears a la "Missió d’editors" de l’IRL
A més, les Illes Balears també participarà, i per primera vegada, a l'anomenada "Missió d’editors", una activitat de l'Institut Ramon Llull que organitza cada any i que es tracta d’unes jornades amb editors estrangers que van a Barcelona per trobar-se amb els editors catalans. És el divendres 15 de setembre i s’articularà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics. En total, 16 editors estrangers faran unes 350 reunions amb editorials i agències literàries, entre els quals, participants de les Illes.